bedste balsam

Hår

Balsam TEST: De 8 bedste balsam til tørt, skadet, og slidt hår

Har du en shampoo, så har du nok også en balsam. Men vidste du godt, at balsam kan mere end at give glansfuldt hår? Med den rette balsam kan du nemlig rede spaltede spidser og få sundt hår igen. Find din næste nye balsam til håret her i vores test!

skrevet af Camilla Jepsen

I denne artikel

Vores anbefalinger er givet af vores eksperter. Vi kan få en kommission, hvis du køber et produkt gennem vores links. Læs mere

Dit hår er noget af det, der bliver udsat allermest for skadelige faktorer fra, når du står op. Det gælder alt fra, når du bruger føntørreren til glattejernet og fra, når du styler med hårbørsten til hårsprayen.

Det samme gælder også især, når du træder uden for døren, hvor vejret har lige så meget en påvirkning på dit hår, som føntørreren eller glattejernet har.

For at mindske skadet på håret, kan man anvende en balsam, der både plejer og beskytter håret. Her er det ofte, at mange tyr til den billige og bedste shampoo og balsam. Men det kan faktisk være en fordel at investere tid og penge i en god balsam.

Vi har scannet markedet for de 8 bedste balsam, der findes på markedet lige nu. I vores udvælgelse har vi haft stærkt fokus på kvalitet, anvendelse og alsidighed. Med det sagt så har vi udvalgt produkter, som kan anvendes i en bred målgruppe, og som hver især har deres helt egne unikke, plejende egenskaber alt efter, hvilken hårtype og hårsituation, du står i.

Bedste balsam

Den bedste balsam er den, der passer til dit hår. Der findes nemlig balsam til tørt hår, krøllet hår, kruset hår, slidt hår, fedtet hår – faktisk findes der balsam til alle hårtyper.

I vores test vil vi præsentere dig for 8 af de bedste balsam, der findes på hylderne lige nu. Her vil vi hjælpe dig med at finde den bedste balsam og komme med tips til, hvilke overvejelser du skal gøre dig, inden du køber en balsam.

De 8 bedste balsam er:

 1. Split Fix Conditioner
 2. Olaplex No.5 Bond Maintenance Balsam
 3. Grow & Glow Balsam
 4. Repair & Care Silikonefri Balsam
 5. Kevin Murphy HYDRATE-ME.RINSE Conditioner
 6. Australian Bodycare Balsam Med Tea Tree Oil
 7. Maria Nila True Soft Conditioner
 8. Redken All Soft Mega Balsam

Klar på at finde din næste nye balsam favorit? Sæt i gang!

Hairlust Split Fix Balsam

Hairlust Split Fix Conditioner

En balsam med proteiner og fri for silikone, der genopbygger og skaber optimale betingelser for sund hårvækst? Ja tak til dig med tørt eller skadet hår.

Det kan vi lide

 • Certificeret økologisk
 • Danskproduceret
 • Fugtgivende balsam

Det danske HairGrowth har skabt en genopbyggende balsam uden silikone, der tilfører ødelagt hår nyt liv. Med en ingrediensliste, der er spækfyldt med naturlige, økologiske ingredienser, så får du hermed et produkt, der både giver pleje til håret og pleje til samvittigheden.

Aloe Vera, kokosolie, acai og glycerin er nogle af de ingredienser, der er kommet i produktet, og som virker ved at danne et plejende, beskyttende skjold omkring hårstrående, så håret forebygges og styrkes mod udefravedkommende miljøfaktorer.

Olaplex Bond Maintenance No 5 Balsam

Olaplex No.5 Bond Maintenance Balsam

Hårformularen over dem alle! Med Olaplex får du det blødeste hår til dato og en garanteret luksus oplevelse efter hvert brug.

Det kan vi lide

 • Unik patenteret formel
 • Plejende balsam
 • Velegnet til alle hårtyper

Denne balsam er nok en af de bedste balsam til tørt hår. Det er den grundet dets mange fugtgivende ingredienser, som er sammensat i Olaplex No5’s helt egen patenteret og unikke formel.

Heri er der et helt særligt molekyle, som genskaber svovlforbindelserne i hårstråene, der ellers bliver nedbrudt i løbet af dagen grundet direkte UV-lys eller friktion fra din hovedpude. Ved at anvende Olaplex balsammen, så genetablerer og reproducerer du svovlforbindelserne påny, så du inden længe kan have udsigt til lækkert, blødt hår!

Grow & Glow Balsam

Grow & Glow Balsam

Træt af fladt og kedeligt hår? Prøv Grow & Glow Balsam fra Yuaia Hair og se frem til glat og glansfuldt hår.

Det kan vi lide

 • Stimulerer hårvæksten
 • 52 % stigning i hårtæthed
 • Glansgivende

Her får du et produkt, der indeholder aktive ingredienser såsom Capilia Longo, som går helt ind og stimulerer hårstråene, så hårvæksten øges og en større hårpragt opnås. Med det sagt kan du altså se frem til, at dine hårstrå bliver tykkere – faktisk med op til hele 52% ifølge flere forskellige studier.

Produktet indeholder blandt andet frugtsyrer, der går ind og eksfolierer hovedbunden for skidt og snavs, der har hobet sig op i løbet af dagen, og gør sig derfor også særligt egnet til dig, der døjer med fedtet hår og hovedbund til dagligt.

Repair & Care Balsam

Repair & Care Silikonefri Balsam

Døjer du med træt og tørt hår? Nu er det slut! Med denne Repair & Care balsam fra Yuaia Hair, så får du et produkt, der er proppet med alt fra aktive ingredienser til plejende planteekstrakter.

Det kan vi lide

 • Balanceret hovedbund
 • Reparerer tørt og skadet hår
 • Efterlader håret glansfuldt

Denne balsam er hverken gået ned på kvalitet eller kvantitet, når det gælder de ingredienser, der er udvalgt til at komme i denne balsam.

En af de vigtigste ingredienser er Inca Inchi Olie, som har en reparerende effekt på håret samtidigt med, at den bevarer hovedbundens balance.

En anden ingrediens, der er værd at nævne, er Sorbitol, der har en hydrerende effekt på håret, og som sørger for at fugten bevares i håret, så det efterlades blødt, glansfuldt og velplejet.

Derudvoer er der tilsat Aloe Vera, Jojobaolie og Shea, der allesammen har en nærende og plejende effekt på både hår og hovedbund.

Kevin Murphy Hydrate Me Rinse

Kevin Murphy HYDRATE-ME.RINSE Conditioner

Den anerkendte designer og stylist, Kevin Murphy, har skabt en balsam, som er særligt ideel til dig, der har skadet hår, og som godt kunne tænke sig glansfuldt hår igen.

Det kan vi lide

 • Til tørt og skadet hår
 • Fugtgivende ingredienser
 • God til farvet hår

Her får du en lækker, fugtgivende balsam til tørt hår eller skadet hår. Produktet indeholder blandt andet mikroalger, der netop er særligt gode til at bevare fugten i håret, så håret ligeledes holdes sundt, skinnende og shiny på selv de mørke dage.

Produktet kan anvendes af alle hårtyper, men anbefales især til hår, der er blevet beskadiget eller slidt efter brug af diverse varme- og stylingredskaber. Her vil produktets ingredienser såsom shea butter og diverse olie virkelig kunne shine igennem og give det slidte hår et boost.

Australian Bodycare Balsam

Australian Bodycare Balsam Med Tea Tree Oil

Døjer du med tyndt hår? Så skal du prøve kræfterne af med denne balsam fra Australian Bodycare, der sikrer fugt og pleje til ødelagt hår.

Det kan vi lide

 • Indeholder Tea Tree Oil
 • Kan bruges af både mænd og kvinder
 • Tilfører volumen til tyndt og fint hår

Her får du en balsam, der både plejer og styrker håret – især til dig, der har fint hår, eller som blot kunne tænke sig at give lidt ekstra pleje til håret efter en hårdere omgang med varme- og stylingredskaber.

Australian Bodycare er kendt for deres anvendelse af Tea Tree Oil i deres produkter, og det er denne balsam heller ikke snydt for! I denne balsam fungerer Tea Tree Oil som et dulmende middel, der lindrer kløende hovedbund, og som neutraliserer hovedbunden, så denne holdes i balance. Alt dette sikrer optimale vækstbetingelser for hår og giver således god grobund for sundt hår på sigt.

Maria Nila True Soft Balsam

Maria Nila True Soft Conditioner

Har du hår, der stritter ud til alle sider og kanter? Få bugt med hårtotterne med denne balsam fra Maria Nila.

Det kan vi lide

 • Modvirker statisk hår
 • Efterlader håret silkeblødt og gennemplejet
 • God balsam til farvet hår

Denne balsam fra Maria Nila er særligt velegnet til dig, der har tendens til hurtigt at få filtret hår ude såvel som inde. Produktet indeholder nemlig arganolie, som netop modvirker krus og statisk elektricitet.

Samtidigt så tilfører balsammen en smuk glans, når den anvendes, og som efterlader håret silkeblødt og gennemplejet.

Derudover indeholder denne balsam Colour Guard Complex, som er med til at beskytte farvet hår. Herved får du en balsam til håret, som du roligt kan bruge i badet uden at være bange for at træde ud med en ny hårfarve.

redken-all-soft-mega-conditioner

Redken All Soft Mega Balsam

Drømmer du om silkeblødt hår, der falder elegant og glansfuldt omkring dit ansigt og skulder? Med denne balsam fra Redken har du et sikkert valg!

Det kan vi lide

 • Styrker håret
 • Fugter håret og giver glans
 • Unik formular

Balsammen fra Redken er lavet til at give dit hår masser af glans og glød med Redken’s egen formular, der er baseret på Interlock Protein-network og Keratin Enrich-complex.

Denne formular indeholder ligeledes arganolie og sammen med det, så går formularen ind og styrker hårets protein (kreatin) – altså bliver håret genopbygget påny, så det fremstår endnu stærkere og smukkere, end det var i går.

Før du køber balsam

Der kan være mange overvejelser forbundet med, når du køber en balsam. Eller omvendt, så kan der måske også slet ikke være nogle! For de fleste, så går shampoo og balsam hånd i hånd. Så når der anvendes shampoo, så er det alfa og omega, at der også hører balsam til i badet.

Med en god shampoo og balsam så kan du være sikker på, at du giver dit hår og din hovedbund de bedste betingelser for sund vækst og udseende, men hvordan finder man lige en god og effektiv balsam?

Og hvad er det, der netop gør, at én balsam måske kan være bedre end en anden? Og nu hvor vi er ved det, hvad er balsam så, og er balsam godt for håret i det hele taget?

Køb balsam til dit hår

Først og fremmest så skal du vælge en conditioner, der passer til din hårsituation.

En conditioner er egentlig det samme som en balsam. Så hvis du nogensinde støder på conditioner vs balsam, så er de begge det samme – bare på henholdsvis dansk og engelsk.

Køb efter problem

Når du skal vælge en conditioner ud fra din hårsituation, så kan dette f.eks. være, hvis du døjer med tørt og ødelagt hår. Da skal du gå efter en balsam, der giver ekstra fugt.

Døjer du til gengæld med fedtet hår, så skal du derimod gå efter en balsam, der indeholder antibakterielle ingredienser såsom Tea Tree Oil, da disse virker rensende og afbalancerende på hovedbunden.

Køb efter hårtype

Når du skal vælge ud fra hårtype, så kan dette i dette tilfælde være, hvis du f.eks. har krøller eller kruset hår. Da skal du her gå efter en balsam med fugt og som indeholder anti-statiske ingredienser såsom arganolie.

Har du til gengæld fladt og glat hår, så skal du gå efter en balsam, der er let i det, og som indeholder knap så mange aktive ingredienser, men til gengæld flere plejende ingredienser fra eksempelvis planteekstrakter.

Heldigvis findes der en balsam til alle hårtyper.

Vælg gode ingredienser

En anden vigtig ting at holde øje med er selvfølgelig ingredienslisten. Det er vigtigt, at du vælger et produkt, der hverken indeholder allergifremkaldende ingredienser eller andre uønskede tilsætningsstoffer og skadelig kemi.

Hold især øje med ingrediensen MI, der kan give livsvarig allergi over for bestemte stoffer. Gå efter produkter, der er allergi-certificeret; her gælder det om at holde øje med Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark eller Svanemærket, hvis du vil være på den sikre side.

Hvordan virker balsam?

Det lyder banalt – og umiddelbart ikke som en svær opgave dét at skulle anvende balsam med det formål om at gøre håret mere blødt og glansfuldt. Eller hvad? For hvordan bruger man balsam rigtigt? Det er nemlig her, at der er mange, der gør det forkert.

Almindelige fejl ved brug af balsam

Typiske fejl ved brug af balsam er oftest, at mange anvender en forkert balsam, der simpelthen ikke passer til ens hårtype.

Derudover er der også mange, der enten bruger for meget eller for lidt, og så er der også dem, der bruger en forkert kombination af shampoo og balsam – her kan det i nogle tilfælde være bedst at bruge en shampoo og balsam i samme serie for at få det bedste ud af produkterne.

En sidste ting som mange oftest overser med en balsam, det er, at en balsam har til formål et pleje. Hvor en shampoo går ind og vasker og renser i dybden, så går en balsam ind og plejer og reparerer.

En balsam går altså effektivt til værks, når den sørger for at lukke alle hårets såkaldte hårfollikler igen, så alle de gode ingredienser og næringsstoffer fra både shampoo og balsam kan blive indkapslet i håret, hvor det kan få lov til at virke.

Dette skal du huske om balsam

Det er derfor vigtigt, at du giver din balsam tid og ro til at arbejde sig ind i håret, når du anvender den. Dog skal en balsam altid skylles ud til sammenligning med en hårkur eller en leave in balsam, der oftest skal sidde i et stykke tid, før disse skylles ud.

Det er her vigtigt at pointere, at der altså er forskel på en balsam og en hårkur. Hvor en balsam lægger sig som en tynd, beskyttende hinde uden på håret, så trænger en hårkur dybere ind i håret, hvor det giver en intensiv kur.

En balsam anvendes efter hvert bad, hvorimod en hårkur anvendes 1-2 gange ugentligt – her skal balsammen naturligvis udelades, da hårkuren gør arbejdet i sig selv.

Læs mere om, hvordan du anvender din balsam korrekt nederst i artiklen.

Hvad gør balsam for håret?

Den største hemmelighed bag smukt og glansfyldt hår er en balsam, der passer perfekt til både hårtype og hårsituation. Med den rette balsam kan du og dit hår herved komme rigtigt langt, og du vil opleve, at du ingen problemer med dit hår har.

Hvis du til gengæld vælger en forkert balsam, så tro os – det kan mærkes! Alt fra fedtet hår til udpint hovedbund er blot nogle af de rædsler, der følger med, hvis du vælger en forkert balsam.

Så find ud af, hvilken hårtype og hårsituation du befinder dig i – dernæst bliver det som en leg, når du skal ud at finde din næste nye balsam.

Fugter

En balsam går ind og bidrager med fugtgivende ingredienser, der trænger ind i hårets follikler – dette er uanset, om du har tyndt hår, tykt hår, fint hår, farvet hår, og så videre.

Med en god og gennemfugtende balsam, så sørger sådan en, at håret gennemfugtes indefra og efterlader en glat og glansfuld overflade efterfølgende.

Reparerer

På samme vis går en balsam ind og indkapsler håret med plejende ingredienser, der har en reparerende effekt, og som efterlader håret stærkere og mere modstandsdygtigt over for eksterne faktorer såsom sol, skidt og snavs.

Plejer

Når en balsam anvendes, så går den ind og lægger sig som et beskyttende lag omkring hårstrående. På den måde sørger en balsam også for at lukke håret igen efter hårvask med shampoo, så kun de gode ingredienser fra balsammen kan trænge ind efterfølgende.

Beskytter

Efter anvendelse af balsam, så vil en balsams ingredienser gå ind og ligge sig som et beskyttende værn, der blokerer udefravedkommende miljøfaktorer såsom UV-lys, skidt og varme fra stylingsapparater i at trænge dybere ind i hårstrået.

Styrker

Samtidigt med at en balsam går ind og beskytter, så går en balsam også ind og styrker på en og samme gang. Ved at ligge sig som et beskyttende lag, så virker dette også styrkende for håret, idet det bliver mere modstandsdygtigt over for eksterne miljøfaktorer og bliver samtidigt også mere modstandsdygtigt over for at knække og give spaltede spidser.

Køb efter effekt og hårtype

Som tidligere nævnt så er det supervigtigt, at du køber en balsam, der passer til både hårsituation såvel som hårtype.

Heldigvis findes der en balsam til alle hårsituationer – og hårtyper, så du kan roligt gå igang med at binde skoene, for nu skal du snart ud på balsam-jagt!

Balsam til tørt hår

Døjer du med hår, der minder lidt om en tør høstak? Så ryst høet og giv den en omgang med en balsam, der indeholder genopbyggende og fugtgivende ingredienser fra olier og proteiner, der styrker håret.

Et andet godt tip er at forsøge at holde dig uden for solen – om ikke andet så husk solhatten eller hold dig i skyggen, når solen står på sit allerhøjeste.

Balsam til Slidt og ødelagt hår

På samme vis skal du også her gå efter en balsam, der indeholder genopbyggende og fugtgivende ingredienser fra f.eks. olier og planteekstrakter. Aloe Vera, kakaosmør og glycerin er særligt værd at holde øje med, hvis du ønsker at rette op på det slidte hår. Ligeledes er denne type balsam også en god balsam til farvet hår.

Et godt tip til ekstra pleje er at anvende en hårkur eller en leave in balsam 1-2 gange om ugen. Dette kan også afhjælpe slidt og tør hovedbund.

Balsam til fedtet hår

Det virker måske lidt ekstra at skulle anvende balsam, hvis du døjer med fedtet hår. Men som tidligere nævnt, så bør du altid anvende balsam – også hvis dit hår fedter.

Gå efter en balsam, der ikke er så tung i ingredienser – det vil sige; hold dig til en balsam med en simpel ingrediensliste, der indeholder knap så mange olier og silikone, da disse ellers er med til at fedte dit hår yderligere.

Balsam til krøllet hår

Krøller eller ej – vi elsker dem! Har du krøllet hår, så håber vi også, du elsker dit krøllet hår lige så meget, som vi gør det – derfor skal disse også plejes i bedste stil. Gå efter en balsam til krøllet hår, der kan tilføre en masse fugt og liv til dine krøller.

Gå desuden efter en balsam, der indeholder anti-statiske ingredienser såsom arganolie, så dine krøller ikke lige pludselig hopper til højre og venstre kl. 18 ved middagsbordet.

Sådan bruger du balsam korrekt

Nu kommer vi til det sjove! Rent ud sagt, så ja… Det er nemt nok at anvende en balsam. Det bør i hvert fald være ligetil at anvende en balsam. Det er selvfølgelig også forskelligt fra person til person, hvordan en balsam anvendes, men som regel anvendes en balsam umiddelbart lige efter shampoo og med det formål, at håret skal plejes og få glans. På trods af at de kan anvendes forskelligt fra person til person, så skal du som udgangspunkt altid følge anvisningen for at få det bedste ud af din balsam.

Dog er de fleste anvisninger ret ens, når det kommer til stykket. Derfor har vi forsøgt at lave en kort guide til, hvordan du optimalt bruger din balsam, så du kan få det bedste ud af den.

 1. Vask dit hår, som du plejer – skyl shampooen helt ud.
 2. Kram dit hår, så det ikke er drivvådt – din balsam skal gerne have noget at hænge fast i.
 3. Kom den anbefalede mængde balsam ud i din hånd og fordel i hårspidserne.
 4. Kom det godt ind i spidserne – undgå så vidt som muligt hovedbunden. Dog er det ikke strengt forbudt at komme i hovedbunden, men nøjes da kun med en lille smule og uden at massere det yderligere ind.
 5. Lad balsam sidde og virke i håret. Hvis ikke angivet på produktet, så er 3-5 min udgangspunktet. Lad eventuelt virke, mens du scrubber krop eller barberer ben.
 6. Skyl balsam ud med varmt vand. Sørg for at det hele kommer ud.
 7. Afslut eventuelt af med et koldt bad – det kolde vand hjælper med at lukke hårfolliklerne helt, så håret både beskyttes og får mere glans.