hvad virker mod rynker

Hud

Hvad virker mod rynker? (Guide & bedste midler)

Rynker er noget helt naturligt, der opstår med alderen. Men kan rynker forsvinde, og hvordan kan man bedst muligt undgå rynker? Få svar på nogle af disse spørgsmål og få tips til, hvordan du bedst behandler dine rynker.

skrevet af Camilla Jepsen

I denne artikel

Vores anbefalinger er givet af vores eksperter. Vi kan få en kommission, hvis du køber et produkt gennem vores links. Læs mere

Du har opdaget det. Den første rynke. Og nu bekymrer du dig, om mon flere er på vej. Dog er dette ikke noget, du skal frygte, idet der findes mange metoder, hvorpå du kan forebygge rynker og reducere fine linjer.

Mange af disse metoder er oftest simple teknikker, du kan udføre som en del af din daglige skønhedspleje. For med optimal pleje kan du komme rigtigt langt. Vi vil i vores guide præsentere dig for 7 simple metoder, du kan udføre derhjemme for at komme dine rynker til livs.

Hvorfor får man rynker?

Rynker er en helt naturlig del af vores livscyklus og er derfor uundgåeligt. Dog er der nogle, der får flere rynker end andre, og samtidigt er der også nogle, der får dem tidligere end andre.

Her er der mange faktorer, der kan være skyld i, at rynkerne melder sin ankomst. Herunder gælder det for eksempel eksterne faktorer såsom soleksponering, rygning og alkohol og andre interne faktorer såsom vitaminmangel eller søvnunderskud.

7 tips til at forebygge rynker

Vi vil nu kigge lidt nærmere på 7 måder, der kan hjælpe dig godt på vej til færre rynker.

1. Undgå solen & brug solcreme

Fjern rynker naturligt ved at undgå solen. Især mellem kl. 12-15, hvor UV-indekset er på sit højeste.

Husk derudover altid solcreme, når du bevæger dig udenfor. Her virker solcremen som et ekstra beskyttelsesfilter mod solens skadelige UVA- og UVB-stråler.

2. Rynkecreme

Bliv kvit med rynkerne med en rynkcreme der virker. Gå efter en creme med anti age ingredienser såsom hyaluronsyre, retinol, antioxidanter og peptider.

Hyaluronsyre hjælper huden med at holde sig fugtig, mens retinol går ind og forbedrer hudens struktur. Antioxidanter beskytter huden mod frie radikaler, så en optimal dannelse af hudceller kan finde sted, mens peptider går ind og booster kollagen produktionen, så rynker reduceres.

3. Cellefornyende olie

Med en cellefornyende olie får du et produkt, der er formuleret til at give færre rynker. Dette skyldes en sammensætning af ingredienser, der booster cellefornyelsen, så en mere smidig og sundere hud opstår.

I sådan en olie finder du tit ingredienser såsom jojobaolie, avocadoolie, sheasmør og vitamin E. Både jojobaolie og avocadoolie er naturligt rige på antioxidanter, der hjælper med at beskytte huden mod skader forårsaget af frie radikaler. Sheasmør går ind og booster hudcellernes fugtighedsbalance, mens vitamin E går ind og styrker hudcellerne imod udefravedkommende faktorer såsom UV-stråler i at trænge ind og ødelægge hudens struktur.

4. Rens huden regelmæssigt

Det er vigtigt at rense huden, hvis du vil forhindre rynker i at opstå. Ved at rense huden regelmæssigt, så fjerner du overskydende bakterier, som giver anledning til forringelse af huden, herunder fine rynker og de lidt grovere rynker.

Derudover er det vigtigt at huske at anvende en god ansigtscreme, der indeholder aktive ingredienser, der virker forebyggende mod rynker.

5. Spis ordentligt

Det lyder måske lidt banalt, men sommetider kan den bedste kur være den mest simple kur. Og her gælder det intet mindre end kosten. Med en varieret kost kan du nemlig gå effektivt til værks, når du skal bekæmpe rynkerne.

Gå efter en varieret kost, der er rig på antioxidanter for at beskytte huden bedst muligt.

Grønne grøntsager såsom broccoli og spinat samt blåbær, kiwi og avocado er oftest fødevarer, der er rige på antioxidanter. Derudover bør du også gå efter fødevarer, der er rige på omega 3 fedtsyrer (laks, kerner og nødder) og protein (kød, æg og bønner), der bidrager til kollagenproduktionen, og som bevirker, at huden holder sig stærk og smidig over længere tid.

6. Stop med at ryge

Ryger du? Så kan det meget vel være en god årsag til, hvorfor du får rynker. Rygning har en negativ virkning på blodgennemstrømningen, hvorved rynker lettere opstår.

Ved at reducere rygningen eller kvitte smøgerne helt kan du reducere rynker markant. Du kan især fjerne rynker ved munden, idet mundmusklerne her får mere ro.

7. Medicinsk behandling

Føler du ikke, at hverken livsstilsændringer eller cremer virker, så kan du hente hjælp fra medicinsk behandling.

Dette omfatter blandt andet injektioner, laser- og lysbehandlinger. Med en injektionsbehandling går man ofte ind med hyaluronsyre, der virker ved at afslapper de muskler, der forårsager rynker.

Med en laser- og/eller lysbehandling går man til gengæld ind og fjerner det øverste hudlag. Herves øges kollagenproduktionen og ny hud dannes.

8. Søvn & motion

Søvn og motion er nogle af de vigtigste faktorer, når det kommer til reduceringen af rynker.

Når man sover, så hjælper du kroppen til at genopbygge kollagen, hvorved huden kan holdes elastisk og ungdommelig over længere tid.

Ved at motionere regelmæssigt øges blodcirkulationen samtidigt med, at stofskiftet forbedres. På den måde har giftstoffer sværere ved at ophobe sig i huden og hermed mindskes forekomsten af rynker.

Hvad virker mod rynker? (Aktive ingredienser)

Synes du ikke altid, at cremer og dets ingredienserne virker slet og ret, som de skal?

Så har du måske endnu ikke fundet en anti age creme, der virker helt endnu. Med det sagt så er der nemlig 4 væsentlige ingredienser, du skal holde øje med, når du skal have en creme, der virker.

Disse 4 aktive ingredienser er værd at holde øje med, når du skal til at gå på jagt efter en god rynkecreme, der virker. Det er nemlig disse cremer mod rynker, der er mest effektive.

Retinol (A-vitamin)

Retinol er en form for A-vitamin, der har en fornyende effekt på huden.

Cellevæksten øges og kollagenproduktionen stimuleres, så en stærkere og mere elastisk hud opnås. Derudover indeholder retinol antiinflammatoriske egenskaber, der er effektive i at beskytte huden mod skadelige frie radikaler og hermed forældelsen af huden.

Hydroxysyrer

Hydroxysyrer er en syre, der går ind og eksfolierer huden. Her fjernes de øverste beskadigede hudceller og giver hermed plads til, at nye hudceller kan dannes.

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre er efterhånden en kendt ingrediens i mange beautyprodukter. Og det er der heller ikke noget at sige til.

Faktisk kan hyaluronsyre binde vandet op til hele 1000 gange sin egen vægt. Herved reduceres tørhed, mens huden i stedet beriges med fugt, fylde og næring, så huden bliver mere spændstig og mindre tilbøjelig til rynker.

Antioxidanter (C-vitamin)

Antioxidanter, herunder C-vitamin er et kendt middel imod bekæmpelsen af fine rynker.

Disse går naturligt ind og neutraliserer frie radikaler i at beskadige huden. Samtidigt udskiftes de skadelige celler med nye, så huden forbedres og fornyes på sigt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er det bedste middel mod rynker?

Det bedste middel imod rynker er nok at spise varieret, drik rigeligt og undgå solen, når den står på sit højeste. Derudover er god pleje såsom rens og huske at anvende anti age creme nogle effektiver måder, hvorpå du kan bekæmpe rynker.

Kan man fjerne rynker naturligt?

At fjerne rynker helt kan være en lidt større opgave, men du kan gøre meget for at forebygge rynker. Foruden at spise og drikke varieret og undgå solen, så er søvn og motion også vejen frem. Gå efter 7-8 timers søvn hver nat og dyrk motion mindst 3o. min dagligt.

Kan man træne rynker væk?

Det korte svar er nej. Dog kan man ty til andre metoder såsom kosmetiske behandlinger, herunder injektion og laser, der forebygger udviklingen af nye rynker. Rådfør dig da med egen læge, før du påbegynder sådan en behandling.