retinol

Hud

Retinol: Alt du skal vide & de bedste retinol produkter

Retinol er en af de mest brugte ingredienser. Men hvad er det, og hvorfor virker det?

skrevet af Camilla Jepsen

I denne artikel

Vores anbefalinger er givet af vores eksperter. Vi kan få en kommission, hvis du køber et produkt gennem vores links. Læs mere

Retinol – the holy grail-ingrediens, som mange skønhedsbrands sværger til, når det gælder om at reducere rynker og reparere huden.

Men hvad er det der retinol helt præcist, og hvordan virker det? Få svar i vores guide og find din næste creme med retinol her.

I vores artikel vil vi stille skarpt ind på, hvorfor retinol er så populært. Vi vil hertil også komme med tips til, hvordan du bedst kan komme igang med at anvende retinol, enten som retinol creme eller serum, da det som regel kræver en del tilvænning og tålmodighed.

Hvad er retinol?

Retinol er en aktiv ingrediens, der er blevet bevist at gøre en betydelig forskel på hud og krop gennem flere kliniske studier.

Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at retinol netop af denne grund er særligt anvendt i produkter, der har fokus på anti age og reparation af huden efter skader.

Retinol er et A-vitamin

Helt lavpraktisk så er retinol en del af A-vitamin-familien, som også kaldes for reinoider. I denne familie findes der også retynyl og acetate, som du måske også er bekendt med fra andre skønhedsprodukter.

Forskellen er dog blot, at hvor retynyl og acetate skal igennem en længere omdannelsesproces, før det bliver til vitamin A, så er retinol den helt rene form, der hverken kræver omdannelse eller andre processor, før det bliver til vitamin A. Det er det nemlig helt fra starten.

Når retinol kommes på huden, så har dette både en hurtig og stærk effekt på huden, hvorfor dette kræver en langsom tilvænning, da man ellers kan risikere at bryde ud – eller i værste fald beskadige huden, hvis ikke man lige passer på.

Når du køber retinol, så skal du dog ikke være bange for, at det er for usikkert for dig at bruge. Den retinol, du køber i beautybutikkerne, er nemlig kun med 80% af den helt stærke form (retynsyre). Så bare rolig – det er helt sikkert for dig at bruge retinol, når du køber det ude i beautybutikkerne.

Hvad gør retinol?

Retinol består af en masse små molekyler, der virker ved at trænge dybt ned i huden, hvor det kan få lov til at virke. Når molekylerne her når hudcellerne, så bliver retinol omdannet til A-vitamin, som booster cellefornyelsen og øger hermed også celleproduktionen.

A-vitamin går herefter ind og booster både kollagenproduktionen og indholdet af elastin i kroppen. Det vil altså sige, at cellefornyelsen og cellomsætningen forbedres, hvor ældre hudceller forvandles til nye og langt bedre hudceller.

Til sammen giver dette en markant forbedring af huden, så en mere jævn hudstruktur opnås, hvilket bidrager til et mere ungdommeligt look.

Hvordan virker retionol?

Når retinol kommes på huden, så skal dette ske igennem en langsom proces, idet huden skal kunne nå at opbygge de såkaldte retinoidreceptorer for overhovedet at kunne tage imod retinol, uden at lide yderligere irritation eller skade.

Disse receptorer er proteiner, der findes helt naturligt i huden, og som bidrager til at hjælpe retinol med at blive omdannet til A-vitamin, når det påføres. Måden, hvorpå huden opbygger disse receptorer skal ske igennem en langsom proces, som vi vil komme lidt mere ind på senere i artiklen.

Fordele ved retinol

Der findes mange fordele ved at bruge retinol. Vi har listet 3 af de bedste fordele, der er forbundet ved at anvende retinol som en del af din skønhedspleje.

Blødere hud

Retinol går ind og booster kollagenproduktionen, hvilket er lig med nye hudceller, der bidrager positivt til hudens overordnede elastin niveau, og som hermed resulterer i en mere glat og blødere hud. Derudover hjælper retinol også med at øge produktionen af fugtighedsbevarende stoffer, så huden holdes hydreret og glowy.

Anti-age effekt

Dette er nok ingen overraskelse. Retinol er nemlig et af de midler, der virker bedst mod rynker. Derfor anvendes retinol i et bredt udvalg inden for anti age-produkter og rynkecremer, herunder bekæmpning af rynker og fine linjer.

Ved at anvende retinol så sætter du en stopper for hudens naturlige ældning samtidigt med, at huden fornyes og forbedres. Dette er særligt ideelt for dig, der måske med tiden har erhvervet dig nogle fine alderspletter – det vil sige mørke pigmentforandringer eller hudforandringer forårsaget af enten sol eller andre eksterne faktorer såsom rygning eller beskidt miljø.

Har du desuden tendens til rødme, eller har du blot en lettere pink undertone, så kan en god retinol creme eller serum ligeledes dæmpe dette, så du får en mere jævn hudfarve samt struktur.

Bekæmper uren hud

En anden fantastisk egenskab, som retinol har, er nok for mange ukendt. I så fald er det hvert fald en egenskab, som mange oftest overser, da retinol mere eller mindre har manifesteret sig som produktet inden for anti age.

Dog forholder det sig sådan, at retinol faktisk også er et supermiddel imod uren hud! Og dette gælder for både unge såvel som for voksne. Lider man af slem akne, vil mange nok kunne nikke genkendende til det receptpligtige retinsyre, som ofte bliver udskrevet af en dermatolog i tilfældet af slem akne.

Retinsyre har dog en lillebror, og det er denne, vi kender som retinol, som både er mildere at anvende, og som kan købes uden recept. Når retinol anvendes i kampen mod uren hud, så virker denne ved at gå ind og peele det øverste hudlag af. Dette er også kendt som en mild kemisk peeling, der effektivt går ind og fjerner døde hudceller, så hudporerne ikke bliver stoppet til, og som oftest kan få i en retinol creme eller serum.

Ulemper ved retinol

Lige så vel der er fordele ved retinol, så findes der desværre også nogle ulemper forbundet med retinol. Men ved at kende til disse ulemper, så vil du hurtigt kunne vende disse til egen fordel, så du kan opnå den bedste oplevelse med retinol.

Tilvænningsperiode

Hvis du ikke tidligere har anvendt retinol i din hudpleje, så bør du her følge nogle råd for at få det bedste ud af din retinol creme eller serum.

Når du starter med at anvende retinol, så skal dette ske igennem en kontrolleret eksponering, hvor du gradvist aktiverer din huds receptorer, så huden langsomt vænner sig til det. Altså skal din huds tolerance til retinol opbygges, hvilket kan gøres ved at bruge en lille mængde retinol i 1-2 gange om ugen. Dette får dine receptorer til at aktivere sig selv langsomt, og med tiden kan du så gradvist skrue op for både mængden af retinol og antal gange om ugen, du anvender retinol.

Et godt begyndertip er at sigte efter at anvende 1-2 gange om ugen. Dette kunne for eksempel være hver søndag og onsdag. Gå efter at anvende om aftenen, efter du har renset huden, efterfulgt med en god natcreme.

Tip! Når du anvender retinol, så skal du så vidt som muligt undgå andre eksfolierende peeling-produkter eller ansigtsscrub, da dette blot vil irritere din hud og påvirke, hvordan retinol ellers vil virke på huden. Vil du alligevel gerne anvende en peeling, så vent til efter, der er gået 1-2 dage siden sidste retinol behandling.

Undgå sol

Da det er stærke sager, du arbejder med, så betyder dette også, at huden skal beskyttes ekstra meget.

Undgå derfor solen lige efter, at du har anvendt retinol creme eller serum. Anvender du retinol creme eller serum om aftenen forinden, så husk solcreme med en høj solfaktor dagen efter.

Ikke egnet hvis du er gravid eller ammer

Eftersom retinol er et af de lidt stærkere midler, så bør dette også undgås af gravide eller ammende kvinder, da dette kan føre til skader hos det ufødte barn. Ved at anvende retinol, så kan dette også gå ud over modermælken, da retinol nedsætter mængden af kalcium, hvilket kan føre til nedsat knogle- og tandudvikling hos barnet.

Derudover kan det øge risikoen for hudirritation hos både barnet og moderen, hvis ikke retinol anvendes korrekt og sparsomt i denne periode. Det bedste tip er derfor at undgå at bruge retinol helt, hvis du er gravid eller ammende.

Typer af retinol

Som tidligere nævnt så tilhører retinol A-vitamin familien, hvilket betyder, at retinol kun er én type ud af mange andre A-vitamin (såkaldte retinoider). Herunder er det værd at nævne 3 typer:

  • Retinsyre: Dette er den helt stærke variant af A-vitamin. Dette er receptpligtigt og skal derfor udskrives af lægen, før du kan købe det hos apotekeren.
  • Retinol: Dette er den milde udgave af retinsyre, og som også er den, der anvendes i retinol creme eller retinol serum. Dette er ikke receptpligtigt, men bør stadig bruges med omtanke, da det er stærke sager for huden og især, hvis du har tendens til sensitiv hud.
  • Mikroindkapslet retinol: Dette er det nyeste på markedet inden for retinol serum, retinol creme eller andre produkter med retinol. Her får du altså et kosttilskud, hvor selve retinol er indkapslet i en pille, så du herved også kan indtage retinol indvortes og ikke kun topisk.

Bedste retinol produkter

Der findes efterhånden mange produkter med retinol på hylderne. For at finde den bedste retinol creme så skal du derfor vælge den, der passer dig og dit behov allerbedst. Om det er en creme med retinol eller en retinol serum, det er egentligt også helt op til dig.

Hvor en creme med retinol oftest indeholder andre gode vitaminer såsom E vitamin, C-vitamin eller andre nærende ingredienser, så indeholder en serum som oftest kun retinol. Dette skyldes, at en creme med retinol gerne har flere fokuspunkter, når den anvendes – herunder at gennemfugte huden samtidigt med at pleje og beskytte den mod solen.

Her har en serum udelukkende kun fokus på et hovedområde, som for eksempel kan være at opstramme huden. Vi har inkluderet både en retinol creme og serum i vores test, så du selv kan vælge, hvilken du vil gå efter.

Perfect-Skin-Moisturizer

Perfect Skin Moisturizer retinol creme

Leder du efter den bedste retinol creme? Så er denne fra Danish Skin Care et oplagt bud, der går ind og reducerer rynker effektivt.

Det kan vi lide

  • Indeholder retinol
  • Højt indhold af A-vitamin
  • God til alle hudtyper

Denne creme med retinol bidrager til en forbedret hud, når den anvendes. Her gælder det både fugt til huden samt opstamning af huden og reduceringen af rynker. Alt sammen på en gang!

Derudover er denne retinol creme vegansk og inderholder hverken parfume eller farve. På den måde kan du altså være sikker på, at din hud kun vil fokusere på retinolets effekter, når denne retinol creme anvendes.

Murad-Resurgence-Retinol-Youth-Renewal-Serum-30-ml-

Murad Resurgence Retinol Youth Renewal Serum

Et avanceret middel – nu på flaske, som kan anvendes af alle hudtyper til at opnå en mere ensartet hudtone og en pænere glød.

Det kan vi lide

  • Forbedrer hudens udstråling
  • Fugtgivende
  • Opstrammende effekt

Her får du et yderst effektivt serum, som aktivt går ind og reducerer fine linjer og dybe rynker. Ud over at serummen indeholder retinol, så indeholder den også hyaluronsyre, hvilket virker fugtgivende og hermed modvirker tørhed og slap hud.

Med denne serum vil du opleve en fornyet og forstærket hud, hvilket skyldes Murads Tri-Active teknologi, hvorigennem det hurtigtvirkende retinoid sammen med retinol og indkapslet retinol langsomt frigives til huden over tid.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er retinol godt for?

Retinol er et af mest alminde former for A-vitamin, som er god for dig, hvis du vil reducere rynker og samtidig give din hud glød og fugt. Den er derfor ideel til anti age, men også hvis du ønsker at reparere huden efter skader fra for eksempel akne eller UV-stråling.

Hvad er forskellen på retinol og A-vitamin?

Den primære forskel er nok styrken. A-vitamin er kraftigere end retinol og har deraf også langt kraftige virkninger, når denne anvendes direkte på huden. Her er retinol den mildere udgave af A-vitamin, som netop bliver omdannet til A-vitamin, når den anvendes som retinol creme eller serum.