biotin

Kosttilskud

Biotin: Hvad er det, og hvorfor er det godt for hår & hud?

Biotin er et vigtigt B-vitamin. Med hvad er det godt for? Og hvor godt er det?

skrevet af Camilla Jepsen

Har du lyst til stærkere hår, mindre hårtab, mere energi og et stærkere immunsystem?

Så kan det være, at biotin er lige noget for dig.

Læs med i denne guide, så du kan blive klogere på biotin og finde ud af, om et kosttilskud kan hjælpe dig.

Hvad er biotin?

Biotin er et vandopløseligt B-vitamin, som findes i kroppen og bruges til at omdanne næringsstoffer til energi. Det har en væsentlig rolle i stofskiftet af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Biotin er også kendt som B7-vitamin, vitamin H.

Det er særligt kendt i skønhedsprodukter, da det har en positiv effekt på sundheden af hår, hud og negle. Hvis du ønsker at styrke håret og reducere skørhed og spaltede negle, så kan biotin kosttilskud være oplagt at inkludere i din daglige kost.

Vitaminet biotin er også involveret i syntesen af DNA og genekspressionen, hvilket betyder, at det kan være med til at påvirke dit overordnede immunsystem samt reducere inflammation i kroppen.

Hvad bruger kroppen biotin til?

En af årsagerne til, at biotin er særligt kendt, er pga dens skønhedsmekanisme. Den påvirker sundheden af hår, hud og negle, hvilket kan påvirke hårvæksten, stærkere negle og pænere hud.

Derudover er der andre positive effekter af et kosttilskud af biotin, da biotin er nødvendigt for at kunne omdanne fedtstoffer, kulhydrater og proteiner til energi. Dette betyder, at biotin hjælper på at aktivere enzymer, som er ansvarlige for at omdanne aminosyrer til brugbare energiformer og molekyler, som kan betyde, at du vil føle dig mere frisk og energisk.

Biotin og B7-vitaminet påvirker syntesen af fedtsyrer og dit DNA, som er vigtigt for energiproduktionen, cellemembraner, cellefornyelse og vækst.

En bonus ved omdannelsen af aminosyrer i kroppen er, at biotinen regulerer blodsukkeret ved at påvirke insulinfølsomheden og forbedrer din muskel- og vævsfunktion. Et kosttilskud af biotin kan også være behjælpeligt for dem, som ønsker muskelopbygning og træningspræsentation, da aminosyrer er byggestenene for proteinerne i kroppen.

Hvor findes biotin i kosten?

Biotin findes også i en normal, varieret kost, og det er derfor muligt, at du allerede har et tilfredsstillende niveau af biotin. De madprodukter, som har et særdeles højt indhold af biotin, er lever, æg, nødder, frø, bladgrøntsager og søde kartofler. Det betyder ikke, at det kun er disse fødevarer, der indeholder vitamin b7, men de vil være gode til at øge dit biotinniveau i kroppen.

Udover i kosten er vitaminet biotin en af de populære kosttilskud, som danskere nyder at bruge, da det inkluderer det essentielle b7-vitamin.

Hvad er biotin godt for?

Vitaminet biotin er essentielt for kroppen og spiller en vigtig rolle ift. metabolisme, DNA og celler. Derudover er det skønhedsfordelene, som særligt gør biotin kosttilskud populært. Lad mig kort fortælle lidt om de skønhedsfordele, som kosttilskud af biotin hjælper med:

Øget keratin produktionen

Biotin fremmer produktionen af keratin, hvilket spiller en vigtig rolle i at styrke håret og forbedre dets udseende. Keratin er en type protein, som er en af de vigtige mineraler, som håret har behov for, for at være sundt.

Øget hårvækst

Keratinen som kosttilskud af biotin hjælper med, hjælper også med hårvækst. Det betyder, at det kan hjælpe folk med tyndt hår, da biotin kan give de nødvendige næringsstoffer til at vokse og opretholde en sund tilstand.

Bekæmpelse af hårtab

Har du uønsket hårtab eller ønsker du at reducere risikoen for hårtab, vil supplering af biotin vitamin spille en vigtig rolle i dette. Hvis håret er sundt og stærkt, er det mindre tilbøjeligt til at blive beskadiget eller til at falde af.

Forbedrer hårets sundhed & styrke

Udover at øge hårvækst og bekæmpe hårtab har biotin en overordnet effekt på hårets sundhed og styrke på andre måder. Biotin øger hårets elasticitet, hvilket kan reducere risikoen for skader og brud. Biotin hjælper også med at øge glans og blødhed i håret, hvilket giver et mere sundt og strålende hår.

Derfor kan biotin kosttilskud være gavnligt både for folk med normalt hår for at give glans og for dem, der ønsker at forbedre deres hårvækst og bekæmpe hårtab.

Symptomer på biotin mangel

Nogle symptomer på biotinmangel kan være svære at opdage, men kan også forekomme uden at man er klar over hvad det skyldes. Nogle mennesker oplever symptomer på biotinmangel uden at vide, at det skyldes manglende biotin.

Disse symptomer kan omfatte:

  • Hårtab
  • Tør hud
  • Nedsat appetit
  • Træthed
  • Depression
  • Kramper og muskelsmerter
  • Nedsat immunsystem.

Hvem er i fare for biotinmangel?

Der er flere forskellige årsager til at folk kan have mangel på biotin, da det kan skyldes kosten, sygdomme og graviditet.

Personer med diæter med lavt indhold af biotin, hvilket kan skyldes vegetariske og veganske diæter. Biotinkravene øges også i kroppen hvis man er gravid, og det kan derfor være fordelagtigt at tage biotin kosttilskud for vegetarer, veganere og gravide.

Selvom bakterier er negativt ladet, er der nogle bakterier som har en gavnlig effekt, særligt i tarmen. Antibiotikaindtagelse over en længere periode kan skabe fare for mangel af biotin, da antibiotika kan dræbe de gavnlige bakterier i tarmen som producerer biotin.

Der er en tilstand som hedder biotinidase-mangel, hvilket forhindrer kroppen i at absorbere biotin korrekt. Andre sygdomme kan være Crohns sygdom eller cøliaki, som påvirker absorptionen af næringsstoffer i kroppen.

Der er vigtigt at kontakte lægen eller en ernæringsekspert, hvis du oplever symptomer på biotinmangel for at drøfte justeringer på diæt eller om det skyldes andet.

Biotin overdosis: kan man få for meget?

Biotin er et vandopløseligt B-vitamin, hvilket betyder, at overskydende mængder normalt udskilles gennem urinen. Derfor er overdosis ikke noget, man skal bekymre sig om gennem mad eller kosttilskud.

Der er ingen rapporterede biotin bivirkninger ved høje doser, så man kan være helt rolig. Dog viser resultater af biotin kosttilskud, at det kan påvirke laboratorietest som for eksempel ved en skjoldbruskkirteltest. Derfor bør man fortælle lægen om sit biotintilskud, næste gang man skal have lavet en laboratorietest.

Virker biotin mod hårtab?

Biotin er kendt som et essentielt B-vitamin, som kan forbedre sundheden af ​​håret på mange måder. Det kan hjælpe med hårstruktur, hårvækst, elasticit, glans og blødhed.

Når håret er sundt og stærkt, har det mindre tendens til at blive beskadiget eller blive udsat for uønsket hårtab. Derfor er biotin et hjælpsomt produkt mod hårtab. B7-vitamin vil ikke kun mindske risikoen for hårtab, men også gøre normalt hår smukkere, sundere og stærkere.

Bedste produkter med biotin

Hvis du er interesseret i at prøve et biotintilskud, har vi gjort det lettere for dig ved at undersøge markedet for de forskellige typer produkter, der indeholder biotin. Herunder kan du finde biotin-piller, vingummier og serum, så du kan finde et produkt, der passer bedst til din hverdag.

biotin-piller-1

Biotin piller

Fra Australian Bodycare.

Biotin piller er en af de mest almindelige former for kosttilskud, da de let kan tages med et glas vand og dine andre vitaminer. Produktet kommer fra Australian Bodycare, et anerkendt mærke, der leverer høj kvalitet.

Dette er et biotin hårvækst produkt, der giver næring i form af vitaminer og mineraler for at øge sundheden af ​​håret. Disse biotin piller kan hjælpe med hårvækst, tyndt hår, skadet hår og reparere håret. Produktet indeholder biotin, agerpadderokke, capsaicin, zink og kobber, som er gavnligt for at få optimalt hår.

Tag 2 piller om dagen med et glas vand sammen med et måltid, og du vil begynde at kunne se forskel inden for 4 måneder. Hvis du ikke oplever forbedring, kan du få pengene tilbage, da der er en tilfredshedsgaranti hos Australian Bodycare.

Hair Growth Formula biotin tabletter

Hårvitaminer med biotin

Fra Hairlust.

Hvis du ikke er typen, der kan lide at sluge piller, er det helt ok, og der er selvfølgelig andre former for biotin, der passer bedre til dig.

Disse velsmagende vingummier er sukkerfrie, veganske, glutenfrie og laktosefrie og giver de samme gode effekter af biotintilskuddet som piller (men smager bedre!).

Produktet indeholder også en masse andre gode vitaminer for kroppen, især zink, der bidrager til normalt hår, knogler, hud og negle. Derfor er dette produkt ideelt til dem, der ønsker at øge deres vitaminindtag og samtidig forbedre sundheden af ​​deres hår.

Australian Bodycare Hair Loss Serum

Biotin serum

Fra Australian Bodycare.

Den sidste type biotin hår produkt, som vi har fundet, er en serum. Det er en del af Australian Bodycares Hair Loss-serie, som hjælper både mænd og kvinder med hårtab og hårvækst.

Denne serum skal sprøjtes ned i din hårbund 2 gange dagligt, hvorefter den skal masseres ind i hovedbunden. Den kan både bruges på en våd eller tør hårbund og skal ikke skylles ud, da den skal blive siddende og virke i håret.

Udover biotin er der også Tea Tree Oil og Capilia Longa, som hjælper på hårvæksten. Capilia Longa sammen med biotin er effektive mod hårtab, hvorimod Tea Tree Oil hjælper med at holde hovedbunden sund og bakteriefri, hvilket gør, at din hovedbund kan fokusere på at producere sundt hår frem for at bekæmpe bakterier og svamp.

Dette produkt er også fra Australian Bodycare og kommer med en tilfredshedsgaranti, så du er sikret gode resultater eller pengene tilbage.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget biotin må man indtage om dagen?

Da biotin er et vandopløseligt B-vitamin, skiller kroppen sig af med unødvendige mængder af det gennem urinen. Den anbefalede daglige dosis er mellem 30-100 μg og kan variere afhængigt af forskellige faktorer. Hvis du har biotinmangel, sygdomme eller er gravid, kan du have behov for en højere dosis.

Er biotin og B7 det samme?

Ja, biotin og B7 er det samme næringsstof. Biotin er kendt som B7-vitamin eller vitamin H og er et vandopløseligt b-vitamin, der spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifte og energiproduktion. Biotin var før kendt som vitamin B8, men den officielle betegnelse er B7-vitamin eller vitamin H.

Hvor hurtigt virker biotin?

Det kan tage flere uger eller måneder, før resultater kan ses, da kroppen skal bruge tid på at absorbere og udnytte næringsstoffet. Det er vigtigt at huske, at biotin alene ikke løser alle sundhedsproblemer med håret, men at der også skal indtages en sund og varieret kost.