gule negle

Negle

Guide mod gule negle: Årsager og forebyggelse af misfarvede negle

Gule negle er ikke kønne. Heldigvis kan du gøre noget ved det.

skrevet af Camilla Jepsen

I denne artikel

Vores anbefalinger er givet af vores eksperter. Vi kan få en kommission, hvis du køber et produkt gennem vores links. Læs mere

Har du misfarvede eller gule negle?

Og her snakker vi ikke om neglelak, men om den gule farve, som langsomt er begyndt at vise sig på dine negle som en misfarvning.

I tvivl om misfarvningen? Læs vores guide og bliv klogere på, hvad dine gule negle betyder.

Derfor får du gule negle

Der kan være mange årsager til, hvorfor dine negle er blevet gule.

Oftest skyldes det en reaktion på at have anvendt lidt for hårde negleprodukter.

Og hvor det måske kan være nemt nok at give skylden til din neglelak, så kan gule negle også være et tegn på en underliggenede ubalance i dit overordnede helbred. Det er derfor vigtigt at kende til de forskellige årsager, så du ved, hvordan du bedst muligt kan komme de gule negle til livs.

Underskud af vitaminer og mineraler

Et lavt niveau af mineral- og vigtige vitaminer kan være skadeligt for helbredet – og det kan blandt andet ses, hvis du har gule negle. Det er derfor vigtigt at have en varieret kost eller supplerer dagligt med negle vitamin.

Er du dog stadig i tvivl om, du får dækket dit mineral- og vitaminniveau, så bør du få en blodprøve hos lægen, der hurtigt vil kunne give dig svar.

Gule negle efter neglelak

Går du ofte med neglelak, og er dette ofte en af de lidt mørkere af slagsen, så kan dette muligvis være synderen til gule negle. Farvepigmentet i neglelakken absorberes af neglen, hvilket resulterer i gule og misfarvede negle.

Der er heldigvis meget, du kan gøre for at undgå misfarvede, gule kløer. Blandt andet kan du anvende en underlak på dine negle, inden du påfører et lag af din yndlingsneglelak.

Gullige negle grundet svamp

Kan du ikke umiddelbart skylde skylden på din neglelak, så kan svamp muligvis være årsagen til gule negle.

Når svamp invaderer dit personal space kan det give anledning til en fortykkelse af selve neglen. Dette vil lede til en ophobning af skidt og snavs, hvilket inficerer neglen og giver den gule farve. Dette kan opstå på både hænder og fødder, men er typisk at finde på sidstnævnte.

Svamp trives ofte i varme miljøer såsom svømmehaller og træningscentre, så vær opmærksom på, hvor du sætter foden. Husk også at lufte dine fødder – især efter en lang dag på kontoret. Så gå gerne glad i bad og free the feet!

Andre årsager

Andre årsager til misfarvede negle kan skyldes sundshedsmæssige problemer, herunder stress, dårlig kost og rygning.

Mindre alvorlige årsager til misfarvningen kan skyldes hvis du bruger en for gammel neglelak, eller hvis du ikke får renset neglene grundigt nok for lim og produktrester efter et par falske negle.

Tag udfordringen op tag en pause fra at pensle neglene.

Forebyggelse af gule negle

At skulle spise sundt og tage lidt for lange pauser fra manicuren kan for nogle måske virke lidt af en opgave.

Heldigvis findes der også andre måder, hvorpå du kan forebygge misfarvede negle.

Nogle helt simple råd kan blandt andet være:

  • Sørg for at negleredskaber er steriliseret inden brug. Dette er afgørende for at forebygge fremtidige infektioner og misfarvede negle.
  • Anvend handsker, når du vasker op. Vand og snavs kan ødelægge dine negle på sigt.
  • Giv plads og luft til neglene og dine fødder. Skift sokker regelmæssigt. Især hvis du har tendens til svedige fødder.
  • Tag dig godt at dine negle med ordentlig neglepleje.

Sådan bekæmper du gullige negle

Har du ikke lyst til at flashe dine gule negle på fortorvet, så findes der et hav af nemme hjemmeremedier, du kan anvende!

Naturlige midler

Vi vil i det næste afsnit fortælle om 5 nemme hjemmeremedier. Fælles for dem alle er, at de er naturlige midler, som du nemt kan finde på hylderne i supermarkedet – og så er det ovenikøbet til at betale.

Tandpasta

Næste gang du børster tænder, så børst også dine negle! Det lyder måske lidt skørt, men der er faktisk noget om snakken! Tandpasta med blege- og slibemiddel kan faktisk blive dine negles redningsmand!

Giv dine negle en skrubber med tandbørsten, men undgå at ridse og slibe for meget i overfladen, da det vil kunne give anledning til, at nyt skidt kan sætte sig fast.

Citron

Gør dine negle knap så sure med citron, der er et antiseptisk middel imod skidt og snavs, og som indeholder enzymer med blegende egenskaber.

Når du presser citronen på neglene, så gør det med små dråber ad gangen på hver negl. Lad virke i 15 minutter og fjern herefter med lunkent vand.

Hvis du har tid, kan du også give dine negle et citronbad, hvor du lægger dine negle i blød i cintronsaft i cirka 10-15 minutter. Børst herefter neglene og skyl igennem med varmt vand og afslut med en god fugtighedscreme.

Neglebuffer

Du kan også anvende en neglebuffer, hvor du kan gå ind og fjerne det yderste lag af neglen. Når du fjerner det yderste lag, fjerner du hermed det gule yderlag, så den bliver så god som ny. Brug herefter den anden side af neglebufferen til at finpudse neglen.

Eddike

Eddike er et vidunderprodukt, der indeholder antimykotiske egenskaber. Det vil sige, at det går ind og bekæmper svampeinfektioner effektivt og hurtigt.

Bland lige store dele klar eddike og varmt vand i en skål. Læg herefter hænder eller fødder i blød i 15-20 minutter. Sørg for at massere dine negle, tør efter med et håndklæde og afslut med en fed creme. Gentag behandlingen en gang om måneden for fuld effekt.

Natron

Kom misfarvningen til livs med natron, som er en super eksfoliant, der effektivt går ind og fjerner skidt og snavs fra hænder og fødder.

Start med at blande en spiseskefuld olivenolie med citronsaft og natron. Skrub herefter blandingen på neglene med en blød børste og lad virke i cirka 10 minutter. Skyl efter med varmt vand og afslut med en god creme.

Er der forskel på gullig misfarvning på hænder og fødder?

Umiddelbart er misfarvede, gule fingernegle og misfarvede, gule tå negle det samme, idet årsagen for begge kan være ens, herunder neglelak eller vitaminmangel.

Hvor fingerneglene oftest er dem, vi lægger mærke til, så er der mange, der tit glemmer tåneglene. Sørg for at give dem den rette opmærksomhed, da dine tånegle lettere har tendens til at blive misfarvede og gule med tiden, hvis ikke du passer på.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor har jeg gule negle?

Har du misfarvede negle, gule negle eller måske orange negle, så kan dette skyldes ydre faktorer såsom stærk neglelak eller for stramme strømper og sko. Misfarvede negle kan også skyldes indre faktorer såsom vitaminunderskud eller stress.

Døjer du med sidstnævnte eller andet, bør du opsøge læge.

Hvordan fjerner man gule negle efter neglelak?

Der er mange måder, hvorpå du kan forsøge at vinke farvel til en gul negl. Blandt andet kan du anvende naturmidler såsom citron eller eddike, eller også kan du forsøge dig med en neglebuffer, hvis du er presset på tid.

Hvordan ser svamp i neglen ud?

Neglen vil først få en misfarvning, efterfulgt af en fortykkelse og hermed en forringelse af neglen. Svampen giver, foruden misfarvede negle, også anledning til, at neglen rykker sig væk fra neglebåndet, hvilket kan udløse en grim lugt. Opsøg da læge.