hydrolyseret kollagen

Kosttilskud

Hvad er hydrolyseret kollagen og hvorfor er det godt?

Hvad er hydrolyseret kollagen, er det bedre end almindelig kollagen, og skal du tilføje det til din kost?

skrevet af Camilla Jepsen

I denne artikel

Vores anbefalinger er givet af vores eksperter. Vi kan få en kommission, hvis du køber et produkt gennem vores links. Læs mere

Kollagen, også kendt som skønhedsproduktet, bruges til at bevare et ungt udseende.

Vi hører ofte om kollagen i vores hverdag. I reklamer og på produkterne i butikkerne.

Men hvorfor er det så populært? Og hvad er hydrolyseret kollagen?

Kollagenproduktionen falder med alderen, hvilket er ærgerligt, da kollagen opretholder hud, brusk, knogler, organer og mere. Heldigvis findes der kosttilskud med kollagen.

Læs med nedenfor for at finde ud af, om det kunne være noget for dig!

Hvad er kollagen?

Kollagen er en type protein i kroppen, som udgør helt op til 30% af vores proteiner. Kollagen er ansvarligt for at forbinde celler og væv i kroppen, hvilket er den hovedsagelige årsag til, at det er med til at bekæmpe rynker, styrke knogler, brusk, sener og bindevæv.

På grund af det faldende kollagenproduktion gennem årene, forårsager det tab af elasticitet i huden, knogleskørhed og ledsmerter.

Tilskud af kollagen kan derfor hjælpe med at modvirke disse problemer.

At anvende kollagen fjerner ikke eksisterende rynker, ledsmerter og andre problemer, men det reducerer deres fremkomst.

Der er forskellige typer kollagen i kroppen, hvor alle typer kollagen har hver deres funktion. De mest almindelige typer af kollagen er som følgende:

Type 1 kollagen

Dette er den mest udbredte type og udgør op til 90% af kroppens kollagen. Det er ofte med i hudplejeprodukter på grund af dets egenskaber, som øger skønheden, da det giver struktur til huden, knoglerne, brusk og tænder.

Type 2 kollagen

Består af løse fibre og ses primært i brusk. Type 2 kollagen hjælper med at reducere ledsmerter og forbedre mobiliteten, da det er med til at opretholde struktur og elasticitet.

Type 3 kollagen

Findes primært i blodkarrene, musklerne og i organer som f.eks. leveren. Denne type er kendt for dens vigtige rolle i at hele sår.

Type 4 kollagen

Findes primært i basalmembranen, som er et tyndt lag væv, der adskiller celler og væv fra hinanden. Dette opretholder integriteten af basalmembranen og understøtter organernes funktion.

De to mest almindelige kilder til kollagen er marine og bovine. Bovine stammer fra kvæg ved at nedbryde knogler og gelatine i huden. Marine kollagen kommer fra nedbrydningen af fisk, da deres skæl, knogle og hud indeholder kollagen. Marine kollagen indeholder primært type 1 og 2 kollagen, mens bovine kollagen indeholder type 1 og 3.

Hvad betyder det at kollagen er hydrolyseret?

Hydrolyseret kollagen er en type kollagen, som har været gennem en hydrolyseproces.

Denne proces nedbryder molekyler ved at tilføje vand. I kollagenets hydrolyseproces bliver kollagenmolekyler nedbrudt til mindre peptider og aminosyrer.

Processen starter ved, at kollagenkilden bliver opvarmet i vand og syre for at fjerne eventuelle urenheder og bryde kollagenet ned til mindre stykker.

Dernæst opvarmes kollagenet i vand under højt tryk og temperatur for at nedbryde de resterende kollagenmolekyler til peptider og aminosyrer.

Forskellen på almindelig og hydrolyseret kollagen

Hydrolyseret kollagen kommer primært fra marine kollagen (fisk), men det kan også stamme fra bovine (kvæg).

Det bryder dermed de store kollagenmolekyler ned til små peptider og aminosyrer.

Dette betyder, at kroppen nemt kan nedbryde og absorbere det, mens almindeligt kollagen er lavet af større molekyler og er sværere for kroppen at nedbryde.

Alt i alt er det begge lignende typer af kollagen, men forskellen er, hvor biotilgængeligt proteinet er. Hydrolyseret kollagen ses som et mere effektivt protein, da det styrker og reparerer kroppens kollagenstrukturer lettere end almindeligt kollagen

Er hydrolyseret kollagen bedre end normal kollagen?

Hydrolyseringen betyder, at kroppen har lettere ved at optage og udnytte kollagenet. Peptider og aminosyrer kan dermed lettere passere gennem tarmvæggen og nå blodbanen, hvor kollagen er nødvendigt.

Peptider gør det uproblematisk for kollagenen at trænge ind i kroppen uden at give rødme og reaktioner.

Der kommer derigennem en række sundhedsmæssige fordele som pænere hud med færre rynker[1], styrkelse af knogler, brusk, negle og mindre inflammation i muskler og led.

Hydrolyseret kollagen er ikke nødvendigvis bedre, men det er et mere alsidigt kosttilskud, da det er let at tilsætte til madlavningen eller drikkevarer.

Biotilgængeligheden er markant højere, hvilket gør det til et mere effektivt protein. Du skal dog være opmærksom på, hvilke typer kollagen, du ønsker mest, da valget mellem marine kollagen og bovine kan have betydning.

Fordelene ved hydrolyseret kollagen

Ved at bruge kollagen som tilskud kan du forvente at se problemer, som opstår med alderen, i mindre grad, da vores kollagenproduktion falder med alderen. Ved at bruge kollagen, der har været igennem en hydrolyseringsproces, vil kroppen optage proteinet bedre og derfor give en større positiv effekt på kroppen.

Her dykker vi lidt ned i de forskellige fordele ved at tage et tilskud af kollagen.

Godt for huden

Den mest populære årsag til at benytte kollagen er, at det holder din hud stram. Med alderen bliver din hud mindre elastisk, hvilket forårsager rynker.

Da kollagen modvirker dette, kan du forvente, at din hud vil beholde sin elasticitet mere ved at bruge kollagen som kosttilskud.

De fleste tager kollagen som kollagenpulver eller piller, da det er nemt at administrere.

Godt for håret

Dit hår bliver svagere og mere skrøbeligt, hvorimod kollagenproteiner øger mængden af kollagen i hovedbunden og hårsækkene, hvilket fører til sundere, fyldigere og mere glansfuldt hår.

Godt for musklerne

Kollagen proteiner hjælper med at opretholde muskelmasse og styrke, da vores muskler bliver svagere og mister deres tone, når vores kollagenproduktion falder.

Godt mod ledsmerter

Vores led-brusk fungerer som en stødpude og hjælper derfor med at beskytte knoglerne mod slid og skade. Kollagen er proteinet, som holder vores brusk sundt, hvilket betyder, at når produktionen falder, vil vi få større problemer med vores led.

Udover de ovennævnte er det også vigtigt at vide, at kollagen hjælper på negle, knogler og tænder. Neglene får mere styrke og vækst, knoglerne bliver stærkere, og tandkødet bliver sundere.

Skal du vælge hydrolyseret kollagen kosttilskud eller ej?

Hvis du ikke har lyst til at opleve de negative ting ved at blive ældre, så vil et kosttilskud af kollagen være fordelagtigt for dig.

Kollagen opnås også gennem almindelig kost, primært fra dyrekilder som kvæg og fisk, hvilket betyder, at vegetarer desværre ikke kan få lige så meget kollagen uden tilskud.

Bovine og marine kollagen findes i knogle og gelatine fra dyrenes hud. Når fødevarer koges eller steges, frigives kollagenet og opløses i den omgivende væske, som derefter kan indtages.

Da almindeligt kollagen er et stort proteinmolekyle, kan dette være vanskeligt for kroppen at nedbryde. Heldigvis findes der et hav af kosttilskud med hydrolyseret kollagen, som netop gør det lettere for din krop at optage protein.