poser under øjnene

Hud

Poser under øjnene: Årsager, forebyggelse og behandling

Har du fået poser under øjnene, men ved du ikke hvorfor, eller hvad du skal gøre ved det? Få svaret her.

skrevet af Camilla Jepsen

I denne artikel

Vores anbefalinger er givet af vores eksperter. Vi kan få en kommission, hvis du køber et produkt gennem vores links. Læs mere

Poser under øjnene er et velkendt problem hos mange os danskere, hvorfor der også er mange, der vælger at få en kirurgisk øjenlågsoperation for at få bugt med disse. Dette er en hurtig og effektiv løsning, men desværre er den også ret dyr.

Heldigvis findes der alternativer, der er langt billigere og mindst lige så nemt at gøre derhjemme, som havde du været under den kirugiske kniv. I vores artikel vil stille skarpt ind på 5 tips, der kan hjælpe dig med at mindske Pandaøjnene og samtidigt gøre dig klogere på, hvorfor de i det hele taget opstår.

6 grunde til at man poser under øjnene

Der kan være mange grunde til, hvorfor du får poser under øjnene. Og bare rolig, du er ikke alene. Cirka 90% af alle mennesker rammes en eller flere gange i løbet af deres liv af hævede øjne (også kendt som pandaøjne eller poser under øjnene).

At der er så mange, der rammes af poser under øjnene, skyldes en helt naturlig årsag. De fleste årsager til poser under øjnene nemlig er selvforskyldt.

1. Du sover for lidt

Dette er nok den første årsag, som mange af os nok vil tænke på, når det kommer til poser under øjnene. Og her er der da også noget om snakken.

Søvn er nemlig super vigtigt for både dit udseende, men også dit overordnede helbred. Får du ikke nok med søvn, så øger du nemlig risikoen for både at få mørke rande samt en blegere hud, der vil fremhæve de mørke poser under dine øjne.

Har du svært ved at falde søvn, så hjælp dig selv ind i drømmeland ved at følge nedenstående små tips og tricks til, hvordan du hurtigere kan falde i søvn:

  • Undgå koffein og alkohol sidst på dagen. Indtag i så fald dette senest 6 timer, inden du planlægger at gå til køjs.
  • Gå ikke sulten eller overmæt i seng. Din krop bruger meget energi på at nedbryde den mad og drikke, du indtager i løbet af dagen. Sørg for at spise varieret, og til du føler dig tilpas mæt – og også gerne senest 6 timer inden, du planlægger at gå i seng.
  • Vær fysisk aktiv. Gå efter 30 min. aktivitet hver dag. Dette vil fremme din naturlige træthed og samtidigt styrke dit overordnede helbred. Win!
  • Hav et fast tidspunkt, hvor du både står op og går i seng. En regelmæssig døgnrytme vil forberede din nattesøvn og overordnede sundhed og humør.
  • Slap af. Inden du går i seng, så gør det til vane at få din krop til at slappe helt af. Undgå skarpt lys og elektroniske skærme, da dette vil forstyrre din nattero. Gå i stedet efter mediation, afdæmpet musik eller en kedelig 300-siders fysikbog fra 1990. Så vil du falde i søvn på ingen tid!

2. Utilstrækkelig kost (vitaminmangel)

En anden hyppig årsag til poser under øjnene er, hvis du ikke får nok vitaminer og den nødvendige næring igennem kosten. I så fald vil dette føre til mørke rande og kedelige poser under øjnene.

Sørg for at spise sundt og varieret. Får du ikke nok vitaminer igennem kosten, så suppler med et dagligt indtag af kosttilskud, der kan hjælpe dig godt på vej.

3. Utilstrækkeligt væskeindtag

Ligesom med kosten er det også her vigtigt at indtage den nødvendige mængde væske for at få dækket dit vandbehov.

Drikker du ikke nok, vil dette kunne ses i form af en tør, tynd og trist hud, hvilket ofte er den perfekte hudtilstand for trælse poser under øjnene i at opstå.

Drik derfor masser af væske – gå efter 1-2 liter eller otte glas vand om dagen for at forebygge poserne.

4. Genetik

Selvom de tunge poser tit kan være selvforskyldt af simple livsstilsvaner, så kan dette desværre også være arveligt.

I sådanne tilfælde kan det være svært at reducere dem uanset, om du er en syvsover eller propper dig selv med vitaminer dagligt.

Hertil vil en øjenoperation nok være den bedste løsning, hvis du ønsker at reducere de mørke rander eller ønsker helt at fjerne den overskydende hud omkring dine øjne.

5. Rygning

Rygning er den store synder i mange tilfælde – og dette gælder også her.

Rygning hæmmer blodomløbet i at fungere optimalt. Herved fremstår blodkarrene mere blålige under huden, hvilket også er lig med mørke rande under øjnene.

6. Alkohol

Er du lidt for glad for Gin and Tonic – eller måske Tequila med lidt ekstra salt? Så er dine poser under øjnene nok også det samme.

For meget alkohol vil, ligesom salt, give anledning til hævede, posede øjne. Dette opstår fordi, kroppen forsøger at bevare vandniveauet ved at trække yderligere væske fra vævet fra for eksempel øjenområdet, hvilket resulterer i de tunge poser under øjnene.

Hvordan fjerner man render under øjnene?

Som nævnt tidligere, så kan små livsstilsændringer gøre meget for, at dine render under øjnene reduceres. Drikker du for eksempel et ekstra glas vand og sover en ekstra time hver nat, så kan dette hjælpe markant på at forvandle dine trætte øjne til friske øjne.

Derudover findes der desuden også øjencreme og andre produkter, du kan komme på din hud for at reducere mørke rande og fjerne poser under øjnene.

Gå efter en creme til poser under øjnene, der indeholder ingredienser såsom koffein, hyaluronsyre og retinol.

Disse ingredienser kan aktivt gå ind og øge produktionen af kollagen, så både mørke rande og rynker under øjnene reduceres.

5 tips til forebyggelse af poser under øjnene

Nu hvor vi har præsentere dig for 6 af de mest hyppige årsager til poser under øjnene, så ved du allerede, hvad du kan holde øje med for at forhindre poserne.

Men hvordan fjerner man poser under øjnene helt, tænker du så nok. Der findes ikke en mirakelkur, der virker lige nu og her, men der findes vilje. Og hvor der er vilje, er der vej!

Fordi har du viljen til at ændre nogle små livsstilsvaner, så vil du allerede inden for et par måneder opleve en markant forbedring på både hud og helbred.

1. Stop med at ryge & drikke

Reducer dit indtag af røg og alkohol. Hermed reduceres også væskeophobning omkring øjnene.

2. Undgå for meget salt

Ud over utilstrækkelig kost som nævnt tidligere så kan forkert føde også være en anden årsag til de mørke rander. Hertil er salt nok en af de største syndere. Salt får nemlig vand til at ophobe sig under huden og resultere i overskydende hud, der hæver sig op omkring dine øjne. Reducer derfor saltindtaget og stil saltbehovet på saftige frugter og nødder istedet.

3. Drik mindre alkohol

Eftersom alkohol dehydrerer huden, så er det vigtigt enten at reducere mængden af alkohol eller i så fald altid supplere med et glas vand for hver gang, du indtager et glas vin.

4. Få dine vitaminer

Det er vigtigt med en sund og varieret kost, og kan du ikke få det igennem føden, kan du i hvert fald få det igennem kosttilskud. Gå her efter vitamin C, D og jern, der allesammen kan reducere dine poser under øjnene. Vitaminer er nemlig oftest rig på vigtige vitaminer og mineraler, som huden skal bruge for at fremstå yngre, sundere og mere attraktiv.

5. Få nok søvn

Det er super vigtigt, at du, ligesom Tornerose, stiler efter en god, gammeldags skønhedssøvn, hvis du vil slippe af med soveposerne under øjnene. Måske behøver du ikke lige 100 års søvn ligesom Tornerose, men stil gerne efter 7-8 timer hver nat.

Ved at få nok timers søvn reduceres stressniveauet, som ellers kan give anledning til hævelser og poser under øjnene. Derudover øges blodgennemstrømningen og hertil også kollagenproduktionen, så dit øjenområde bliver mere friskt og levende at se på.

Behandling af poser under øjnene

Synes du, at du har prøvet både den bedste øjencreme til poser og prøvet at få indhentet den manglende søvn, men uden nogle synlige resultater?

Så kan du overveje en øjenlågsoperation og fjern poser under øjnene en gang for alle.

Kan man få fjernet poser under øjnene?

Ja, det er muligt at få fjernet poserne under øjnene. Fjern rander under øjne hurtigt og effektivt med en operation, hvor man går ind og fjerner fedtvæv og overskydende hud omkring øjnene. Hermed vil huden under øjnene udglattes og opstrammes, så der ingen plads vil være for fremtidige poser!

Er du ikke til den helt store operation i første omgang, kan du også gå efter vitaminer eller en øjencreme. Fjern rander under øjnene med en øjencreme, der indeholder aktive peptider eller kollagen, der begge effektivt går ind og bidrager til en sundere og mere ungdommelig hud.

Hvad koster fjernelse af poser under øjnene?

Dette afhænger af den behandling, der ønskes. Den mest almindelige behandling er kosmetisk kirurgi eller filler-injektioner, hvor prisen for disse varierer typisk koster fra 1000 kr. og op.

Går du efter en lidt mere omfattende operation såsom laser eller radiofrekvens, så kan denne koste helt op til 20.000 kr.

For at være helt sikker på behandlingen, så tal med din læge og tag herefter fat i en kosmetisk kirurg for at få den nøjagtige pris.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor har jeg mørke rander under øjnene?

Mørke rander under øjnene skyldes som regel dårlige livsstilsvaner, hvor søvnmangel og forkert kost oftest er de mest hyppige årsager til ophobning af væske under øjnene. Dog kan genetik også være årsagen. Tal med din læge for at få stillet den nøjagtige diagnose, så du bedst muligt kan bekæmpe dette.

Hvorfor er jeg hævet under øjnene?

Som nævnt tidligere kan der være flere faktorer, der giver anledning til hævelser under øjnene. Herunder skyldes det ofte søvn- og/eller vitaminmangel, stress eller hormonelle ubalancer. Kig eventuelt igen i vores afsnit omkring forebyggelse af poser under øjnene.